Mona Lisan tarina

Mona Lisa on yksi maailman kuuluisimmista maalauksista ja Mona Lisan hymyn salaisuutta on pohdittu hyvin monenlaisissa yhteyksissä. Liittyypä maalaukseen myös monia huimia salaliittoteorioitakin. Tutustumme tässä artikkelissa lähemmin kiehtovan Mona Lisan tarinaan.

Mona Lisan synty ja vaiheita

Mona Lisa -teoksesta käytetään myös nimityksiä La Gioconda sekä La Joconde. Teos on öljyvärimaalaus, jonka on maalannut kuuluisa Leonardo da Vinci. Työ aloitettiin vuonna 1503. Nykyisin alkuperäinen Mona Lisa hymyilee Louvressa Pariisissa, jossa on se on saanut kunniapaikan säätyjen salista. Noin 6 miljoonaa vierailijaa käy joka vuosi katsomassa Mona Lisaa ja ihastelemassa hänen kiehtovaa hymyään.

Alkuperäisen Mona Lisan lisäksi maalauksesta on liikkeellä myös runsaasti kopioita, mikä kertoo maalauksen saamasta ihailusta. Kopiointi alkoi pian Mona Lisan valmistumisen jälkeen. Lisäksi teos on vaikuttanut esimerkiksi muotokuvien kehittymiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurta tunnettavuutta Mona Lisa alkoi saavuttaa vasta 1800-luvun puolivälissä. Tuolloin symbolistitaiteilijat kiinnostuivat teoksesta ja alkoivat pitää sitä naisellisuuden mystisenä symbolina sekä suoranaisena ruumiillistumana. 1900-luvun lopussa Mona Lisa oli jo maailmanlaajuisesti tunnustettu ikoni.

Muotokuvaksi Mona Lisa on melko suuri ja koko viittaakin siihen, että sen on luultavasti tilannut joku aikakautensa vauraista taiteenystävistä. Taustalla näkyy utuista vuoristomaisemaa, johon on luotu syvyyttä ilmaperspektiiviä käyttäen. Tämä oli täysrenessanssille tyypillinen tapa luoda teoksiin syvyyden vaikutelmaa.

Mallin persoonallisuus on ajan tavan mukaisesti Mona Lisa -teoksen keskiössä. Teoksen tekninen toteutus on loistava. Ilmaperspektiivin lisäksi Leonardo on hyödyntänyt maalauksessa utuista maalaustapaa eli sfumatoa. Teos myös jättää katsojan mielikuvitukselle tilaa, mikä onkin yksi sen suosion syistä.

Mona Lisa on kuvattu teoksessa menestyneeksi ja muodikkaaksi. Voi olla, että tässä kohtaa Leonardo on ottanut käyttöön taiteelliset vapaudet ja jopa liioitellut kohdehenkilön menestystä. Tuohon aikaan tumma huntu sekä vaatteet olivat huippumuotia, jossa oli selkeitä espanjalaisvaikutteita. On hyvä muistaa, että aikakaudella tällaiset vaatteet eivät kuvanneet surua. Lisäksi Mona Lisa henkii hyveellisen naisen olemusta ajan vaatimusten mukaisesti. Tämä näkyy esimerkiksi hänen käden asennossaan, sillä Mona Lisan vasen käsi on oikean käden alla, oikean ollessa lepäämässä sen päällä. Tämä viittaa uskolliseen vaimoon.

Hymy on yksi Mona Lisan viehkeimmistä piirteistä ja myös yksi suurimmista syistä siihen, että teosta on pyritty tulkitsemaan hyvin monin eri tavoin. Osa näkee hymyn tylsistymisen merkkinä, kun taas osa on sitä mieltä, että hymy on ilkikurinen tai että se henkii tyytyväisyyttä. Mona Lisan on ehdotettu hymyilevän myös surumielisesti. Juuri hymyn kohdalla Leonardo on onnistunut erinomaisen hyvin hyödyntämällä monenlaisia tekniikoita luodakseen vaikutelman salaperäisestä hymystä. Kevyet varjostukset juuri oikeissa kohdissa ovat osoitus Leonardon taitavuudesta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Mona Lisan huulten toteuttaminen vaati kaikkiaan 40 lakkakerrosta, joiden levittämiseen taiteilija käytti omia käsiään. Eräs huomattava yksityiskohta on se, että mallin silmäripset ja kulmakarvat puuttuvat tai eivät ainakaan ole kovin näkyvät.

Mona Lisa on varastettu monta kertaa. Lisäksi se on joutunut vahingontekojen kohteeksi. Vuonna 1911 teos katosi kahdeksi vuodeksi varkauden johdosta. Lopulta se löydettiin hotellista Firenzestä. Teoksen ja alkuperäisen Mona Lisan viehkeän hymyn turvaamiseksi jälkipolville onkin jouduttu näkemään runsaasti vaivaa.

Kuka on Mona Lisa -teoksen malli?

Ei ole täysin selvää, kuka on Mona Lisa -teoksen malli. Osa on sitä mieltä, että teoksen malli voisi olla taiteilija itse. Yleisin mielipide on se, että mallina on toiminut Lisa Gherardini. Lisa oli Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondon, menestyneen silkki- ja kangaskauppiaan, vaimo. Perhe eli Firenzessä ja tilasi monen eri taiteilijan taidetta. Tuohon aikaan varakkaissa perheissä oli tapana tilata muotokuva esimerkiksi, kun perheeseen syntyi lapsi tai kun perhe osti uuden asunnon.

Voi myös olla, ettei teos esitä yhtä yksittäistä henkilöä, vaan taiteilija on saattanut käyttää useita malleja ja ottaa inspiraatiota monista eri lähteistä. Teosta maalattiin nimittäin useita vuosia ja sillä oli useita vaiheita. On jopa väitetty, että mallina olisi toiminut taiteilijan oppipoika, joka oli mieheksi yllättävän naisellinen sekä hoikka. Saman oppipojan on väitetty olleen myös taiteilijan Johannes Kastaja -teoksen malli. Teoksesta on väitetty löydetyn myös runsaasti kätkettyä symboliikkaa, kuten kirjaimia ja lukuja. Eräänä mahdollisena teoksen mallina pidetään myös taiteilijan äitiä Caterinaa. Se, ettei täysin varmasti tiedetä, ketä kuuluisa Mona Lisa -teos esittää, lisää teoksen salaperäisyyttä. Tuntuukin melkein siltä, että salaperäisesti hymyilevä Mona Lisa haluaa säilyttää salaisuutensa kauniin hymynsä takana ja pysyä anonyymina.