Miten valitsen sopivan tapetin?

Kaunis ja tilaan sopiva tapetti on oivallinen tunnelmanluoja. Kun valitset tapettisi kuosin oikein, voit jopa parantaa huoneen mittasuhteita. Mutta, kuinka onnistut valitsemaan tapetin oikein ja millaisia asioita tulee ottaa huomioon tapettiostoksilla? Kerromme tässä artikkelissa muutaman näppärän ja käytännönläheisen vinkin.

Mieti mittasuhteita

Tapetin kuosin mittasuhteet kannattaa huomioida valitessasi itsellesi tapettia. Tutkiessasi pientä mallipalaa, on hyvä tietää, että tapetin kuvio sekä värisävy näyttävät mallipalassa vaaleammilta kuin silloin, jos tapettia on kiinnitetty seinälle suurelle pinnalle.

Tapetin avulla voi myös korjailla tilojen mittasuhteita. Käyttäessäsi tapettia, jossa on pystyraitoja, tuot samalla tilaan korkeudentuntua. Käyttäessäsi vaakaraitoja, tuntuu kuin tila olisi samalla leventynyt ja että tilan terävät kulmat olisivat pehmentyneet. Jos huone on kapea ja pitkä, kannattaa sen päätyseinä kokeilla tapetoida tapetilla, jossa on voimakas kuosi tai väri. Tällöin tuntuu kuin seinä tulisi entistä lähemmäksi.

Jos tilan seinä tai katonraja on vinossa, on raitatapettia vaikea laittaa nurkkiin siististi. Tällöin kannattaa usein suosia epäsymmetrisiä kuvioita. Jos huoneessa ei ole juurikaan luonnonvaloa, kannattaa suosia tapetissa lämpimiä ja vaaleita sävyjä. Jos taas aurinkoista tilaa tulee viilentää, kannattaa suosia siniseen taittuvia kylmiä sävyjä.

Pienessä tilassa kannattaa suosia pienikuvioisia tapetteja, sillä ne luovat tilaan suurentavaa vaikutelmaa. Jos taas suuressa tilassa käytetään kovin pienikuvioisia tapetteja, häviävät kuviot helposti seinään. Tapettia, jossa on isokokoisia kuvioita voi käyttää suurilla seinäpinnoilla, joilla kuosi pääsee oikeuksiinsa.

Huomioi tilan käyttötarkoituksen asettamat tarpeet

Erilaisiin tiloihin kannattaa valita erilaista tapettia. Keittiössä sekä eteisessä kannattaa suosia kestävää vinyylipintaa, joka kestää pehmeää harjapesua. Näissä tiloissa nimittäin roiskuu helposti ja tapetilta vaaditaan paljon. Vinyylitapetti taikka vinyylipinnan omaava non-woven-kuitutapetti ovat hyviä valintoja näihin tiloihin. Keittössä tapettia voi käyttää jopa kaapiston välitilassa kaakeleiden sijaan, kunhan vain tapetin suojaa lasilevyllä.

Jos tapettia aiotaan laittaa kylpyhuoneeseen taikka kodin muihin kosteisiin tiloihin, kannattaa valita lasikuitutapettia ja maalata tapetti kosteaan tilaan tarkoitetulla maalilla. Olohuoneessa ja kodin muissa tiloissa, joissa tapetin ei tarvitse erityisesti kestää kosteutta, on mahdollista käyttää kaikenlaisia tapetteja ja luoda näin kotiin tunnelma, joka vastaa siellä asuvien ihmisten makua. Tunnelma voi olla vaikkapa taiteellinen, boheemi, vitivalkoinen, värikäs tai jotakin ihan muuta – pääasia on, että kodin asukkaat viihtyvät kodissa.

Huomioi valo

Huomioi, että valo vaikuttaa värin todelliseen luonteeseen. Se kuinka voimakasta valo on ja mikä on valon laatu sekä tulosuunta vaikuttaa siihen, miltä väri näyttää. Tapetin väri voi näyttää hyvinkin erilaiselta varjossa, auringossa, keinovalossa taikka esimerkiksi pilvisellä säällä. Jos pinta on karkea, saattaa se näyttää yllättävän vaalealta, jos valo osuu siihen kohtisuoraan. Sivusta tullessaan valo muodostaa pinnan rakenteeseen varjoja. Samalla sävy tummenee.

Huomioi huoneen tunnelma

Huoneen tunnelman huomioiminen tapettiostoksilla on tärkeää. Esimerkiksi dramaattinen ja tumma tapetti ei välttämättä ole sopivin valinta ihan jokaiseen huoneeseen, vaikka se seinällä näyttäisikin upealta. Esimerkiksi makuuhuoneessa kannattaa suosia rauhallisempaa ja seesteisempää tyyliä.

Tee mallipalatesti

Mallipalatestin tekeminen on hyvä tapa testata, sopiiko valitsemasi tapetti varmasti siihen tilaan, johon olet suunnitellut sitä laittavasti. Käytä mahdollisimman suurta palaa ja kokeile miltä se näyttää suunnittelemallasi seinällä ja miten se sopii kotiisi.